Το καλοκαίρι είναι η εποχή των φρούτων, καθώς μπορούμε να τα απολαύσουμε στη μεγαλύτερη ποικιλία τους.
Πέρα από τη γλυκιά τους γεύση και το άρωμά τους, τα φρούτα προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ενώ είναι καλή πηγή υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών. Συμβάλλουν στη πρόληψη και στην θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων.
Καρπούζι
Περιέχει σημαντικές ποσότητες νερού, βιταμινών Α, Β6, C, κάλιο, ασβέστιο, λυκοπένιο και φυτικές ίνες.
- Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του εντέρου και της καρδιάς
- Προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου , κυριως του προστάτη και της στοματικής κοιλότητας
- Διατηρεί το δέρμα και τα μαλλιά υγιή.
Πεπόνι
Είναι πηγή βιταμινών Α, C, θειαμίνης, νιασίνης, φολικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου.
- Βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος.
- Εχει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες
- Μειώνει την αρτηριακη πίεση και την χοληστερόλη
- Βελτιωνει την οραση
Κεράσια
Είναι πηγή βιταμινών Α, C, Κ, νιασίνης, καλίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, φυτικών ινών και ανθοκυανών.
- Βοηθουν στην καταπολέμηση του διαβήτη & των καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Συμβάλλουν στη εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών λόγω των ανθυκυανών .
- Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και έχουν διουρητική δράση.
- Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης , λογω των φυτοστερολών που περιεχουν
- Επίσης μελέτες τούς προσδίδουν δράση ενάντια σε ρευματικούς πόνους .
- Εχουν αντισηπτική δράση ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις.
- Συμβάλλει στη μείωσή του ουρικου οξεος
Φράουλα
Είναι πηγή βιταμινών Α, C, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, φολικού οξέος, φυτικών ινών, ω-3 λιπαρών οξέων και φλαβονοειδών.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
- Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση
- Εχει αντικαρκινική, αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση
- Επιδρά ευεργετικά σε περιπτώσεις ρευματισμών και παθήσεων της χολής.
- Συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Ροδάκινα
Είναι πηγή βιταμινών A, C, E, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών.
- Συμβαλλουν στην υγεία του δέρματος και των οστών
- Βοηθουν στην προστασία των ματιών μας
- Δρουν ευεργετικα εναντι της δυσκοιλιότητας
- Ενίσχυουν το ανοσοποιητικο συστήμα.
- Προστατεύουν από γαστρεντερικές διαταραχές
- Συμβάλλουν και στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης
- Εχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
Βερίκοκα
Είναι πηγή βιταμινών Α, C, Ε, νιασίνης, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, φολικού οξέος, φυτικών ινών και φλαβονοειδών.
- Η β-καρoτίνη που περιεχουν , συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς του παγκρέατος.
- Ενισχυουν το ανοσοποιητικο συστήμα και την όραση.
- Δρουν θεραπευτικα σε ασθενεις με αναιμία, δυσπεψία και με δερματικες παθήσεις
Νεκταρίνι
Είναι καλή πηγή βιταμινών Α, C, Ε, νιασίνης, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και φυτικών ινών.
- Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας , των οιδηματων , στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
- Βοηθα στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου
- Δρα ευεργετικα στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των κυττάρων.
Σταφύλια
Περιέχει σημαντικές ποσότητες νερού, είναι πηγή βιταμινών Α, C, Κ, καλίου, σιδήρου, φυτικών ινών, ρεσβερατρόλης και φλαβονοειδών.
- Η βιταμίνη Β2 που περιέχει, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επισκευή των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στο σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος.
- Η φλούδα τους περιέχει ρεσβερατρόλη, θρεπτικό συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι ασκεί αντιθρομβωτική δράση προστατεύοντας από εμφράγματα και εγκεφαλικά
- Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη
- Εχει αντιφλεγμονώδης και αντιαλλεργική δράση.
- Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Σύκα
Είναι πηγή βιταμινών Α, C, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών και φλαβονοειδών.
- Μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του στήθους και του ορθού
- Είναι πιθανόν ευεργετικό για διαβητικούς
- Βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
- Μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική απόδοση
Μούσμουλο:
Είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, συγκριτικά με άλλα φρούτα.
Μπανάνα
Είναι πηγή βιταμινών C, B6, νιασίνης, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγγανίου, σιδήρου, φολικού οξέος και φυτικών ινών.
- Βοηθα στην διαδικασία της πέψης, στην ομαλή λειτουργία του εντέρου
- Συμβαλλει στην σωστη καρδιακη λειτουργια και στην διατήρηση της υγείας του δέρματος.
- Ενισχύει το αίσθημα της ευτυχίας και επιτυχίας λόγω της τρυπτοφάνης που περιέχει
Κορόμηλο:
Περιέχει βιταμίνες C & Α με αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα
- Η νιασίνη που περιεχει έχει βρεθεί ότι βοηθάει τα άτομα με αρθρίτιδα, υψηλή χοληστερόλη & πνευματική κόπωση.
Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι ενα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής, σύμμαχος για την υγεία τοσο των ενηλίκων οσο και των παιδιών, λόγω των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που περιέχουν..
Εκτός ότι αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μας ενυδατώνουν, ικανοποιούν το αίσθημα της δίψας και είναι δροσερά, γευστικά και γεμάτα οφέλη. Για αυτό πρέπει να τα εντάσσουμε καθημερινά στη διατροφή μας
Αυτό το καλοκαίρι πειραματιστείτε με συνδυασμούς φρούτων απολαμβανοντας τη γεύση τους και τα πολυτιμα οφελη τους στον ανθρώπινο οργανισμο
Βαρβαρα Κοντοσακου
Διαιτολογος – Διατροφολογος ΑΤΕΙ Κρητης
Ρεφλεξολογος
Θεραπευτρια Ολιστικών Θεραπειων